۱۳۸۸ دی ۳, پنجشنبه

نذورات فقط با ظروف يكبار مصرف گياهي

جام جم آنلاين: حتما اين روز‌ها كه پخش نذورات زيادتر از هميشه است، اسم ظروف يكبار مصرف گياهي به گوشتان خورده است. اتفاقا وزارت بهداشت هم در اطلاعيه‌هايش نسبت به استفاده از اين ظروف تاكيد زيادي دارد. اين ظروف كه از پليمرهاي گياهي و از ذرات نشاسته موجود در گياهاني نظير ذرت يا سيب‌زميني تهيه مي‌شوند اولا هيچ‌گونه ماده مضر يا مخل سلامت افراد ندارند ، ثانيا در طول چند ماه در خاك تجزيه شده و به حفظ محيط زيست كمك مي‌كنند. اگر براي استفاده از اين ظروف تاكيد زيادتري نسبت به ظروف يكبار مصرف پلاستيكي يا فوم وجود دارد دقيقا به خاطر همين 2 دليل است چراكه اين ظروف طي 200 تا 500 سال در خاك تجزيه مي‌شوند و اتفاقا براي سلامت افراد چه در كوتاه‌مدت و چه در درازمدت خطرناك محسوب مي‌شوند. سيد رضا غلامي ، رئيس اداره بهداشت مواد غذايي وزارت بهداشت با تاييد اين مطالب به جام‌جم مي‌گويد: هر چند كه به نظر مي‌رسد در برخي موارد قيمت ظروف يكبار مصرف پلاستيكي يا فوم از ظروف يكبار مصرف گياهي گران‌تر باشد اما مساله اين است كه اگر در حال حاضر كمي هزينه بيشتري صورت بگيرد بهتر از هزينه‌هاي سنگين براي سلامت در سال‌هاي آينده است. او تاكيد مي‌كند: متاسفانه اكثر ظروف يكبار مصرف گياهي از مواد اوليه كهنه تهيه شده كه اين مساله ضرر ناشي از آنها را بيشتر مي‌كند. او درخصوص مضرات ظروف يكبار مصرف پلاستيكي ادامه مي‌دهد: اين ظروف از موادي ساخته مي‌شوند كه در صورت قرار گرفتن در مقابل حرارت بالاي 45 درجه و در مقابل چربي منومر آزاد كرده كه اين ماده شيميايي براي سلامت افراد خصوصا در درازمدت خطراتي دارد. رئيس اداره بهداشت مواد غذايي وزارت بهداشت نسبت به استفاده از اين ظروف براي مواد غذايي كه اسيدي هستند، هشدار مي‌دهد و مي‌گويد: اين ظروف نسبت به مواد اسيدي نظير آبليمو و يا سس‌هايي كه براي سالاد ساخته مي‌شود حتي در دماي 5 درجه هم مونومر آزاد مي‌كنند. غلامي توصيه مي‌كند كه اين ظروف فقط براي مصرف مواد غذايي سرد و بدون چربي و يا اسيد استفاده شود. عوارض ظروف يكبار مصرف پلاستيكي ظروف يكبار مصرف پلاستيكي يا فوم عوارض كوتاه‌مدت و بلندمدتي بر سلامت دارد. از عوارض كوتاه‌مدت آن مي‌توان به خستگي، بي‌حالي، عصبانيت و ضعف عضلاني نام برد. دكتر اميدرضا هاشمي، محقق و مجري توليد ظروف يك بار مصرف گياهي در كشور درخصوص عوارض طولاني‌مدت اين ظروف بر اساس تحقيقات انجام شده، مي‌گويد: 3 نوع سرطان شامل سرطان‌هاي كبد، ريه و پروستات از عوارض طولاني‌مدت استفاده از ظروف پلاستيكي يا فوم محسوب مي‌شود. او ادامه مي‌دهد: به زبان ساده بايد بگوييم كه اين ظروف از مواد شيميايي و در واقع مواد نفتي ساخته مي‌شود كه در صورت استفاده از آنها براي مواد غذايي چرب يا گرم، اين مواد نفتي به داخل مواد غذايي و به تبع آن وارد بدن شده و سبب به خطر افتادن سلامت استفاده‌كنندگان مي‌شود. به گفته او علت بروز سرطان‌هاي نام برده تجمع اين مواد نفتي در بافت‌هاي بدن است. استقبال در دنيا در سال 1970 كشورهاي صنعتي پيشرفته براي حفظ محيط زيست و سلامت مصرف‌كنندگان به فكر استفاده از پليمر‌هاي گياهي افتادند. اين پليمر‌هاي گياهي از تركيباتي مثل سيب‌زميني، ذرت و گندم ساخته شدند. ظاهرا در حال حاضر در آمريكا و بسياري از كشور‌هاي اروپايي از ظروف يكبار مصرف گياهي به جاي ظروف يكبار مصرف فوم و يا غيرفوم (پلاستيكي) استفاده مي‌شود. افزايش عرضه منوط به تقاضا هرچند كه درخصوص محدوديت دسترسي به ظروف يكبار مصرف گياهي در بسياري از مناطق اخباري به گوش مي‌رسد، اما ماجرا اين است كه رئيس اداره بهداشت مواد غذايي وزارت بهداشت توليد و عرضه بيشتر اين ظروف را منوط به تقاضاي بيشتر و تقويت فرهنگ استفاده از آنها مي‌داند و مي‌گويد: در حال حاضر براي استفاده از مواد غذايي گرم، ظروف گياهي موجود در بازار كفايت مي‌كند و لازم است در اين ايام دست كم براي مصرف مواد غذايي گرم و يا چرب از اين نوع ظروف استفاده شود. غلامي با اشاره به اين‌كه توليدكنندگان اين نوع از ظروف به دليل نبود استقبال لازم مجبور به صادرات آنها به خارج از كشور مي‌شوند، ادامه مي‌دهد: با افزايش تقاضا در داخل مسلما ظرفيت توليد اين ظروف به صددرصد مي‌رسد. هاشمي، محقق و مجري توليد ظروف يكبار مصرف گياهي در كشور نيز تاكيد مي‌كند: در تهران به جز فروشگاه مركزي عرضه محصولات ظروف يكبار مصرف گياهي در ميدان راه‌آهن، در فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي از جمله شهروند همه انواع محصولات اين نوع ظروف وجود دارد. او تاكيد مي‌كند: در برخي از محصولات، اين نوع ظروف از مشابه پلاستيكي آن حتي ارزان‌تر هم است. علاوه بر اين توصيه‌ها اين كارشناسان معتقدند كه انجام امور خيري نظير توزيع نذورات بهتر است در بهترين شكل آن و با در نظر گرفتن همه جوانب از جمله سلامت عزاداران صورت گيرد.

هیچ نظری موجود نیست: